22/3/09

Lesca de ma vida # 1

Fau pas aqueste blòg per contar ma vida, mas bon … Ai lo drech de causir çò que vòli escriure. Alavetz, per un còp, me vau daissar anar al plaser d’un pichòt article sus la vida mieuna, a la jòia d'expausar ma vida privada sul malhum ! Es l'escasença de personalisar un pauc aiceste blòg tanben ! Farà lèu 3 ans que demòri a Montpelhièr e en Occitània quitament. Dempuèi lo mes de Decembre trabalhi al Conselh General de Gard a Nimes. Primièr emplec, trabalh suls mercats publics, collègas simpàs, ... En un mot, de positiu ! De mai, descobri Nimes, m’agrada de passejar per la vila, es un biais de descobrir un canton novèl, de barris, de carrièras ... Nimes es una vila fòrça bèla, diferenta del Clapàs. M'agrada mai las vilas pas tròp grandàssa donc es perfièch. Me calrà botar de fòtos de mas passejadas. Soi vengut un acostumat de la linha Montpelhièr => Nimes / Nimes => Montpelhièr. Dins lo tren, as lo temps de legir, de trabalhar (l’occitan), d’escotar de musica, d’acabar la nuèch tranquilament, de rescontrar de monde, de remirar lo meteis paisatge cada jorn per veire se i a pas quicòm qu'as pas remarcat … Es de temps liure per far çò que vòles ! Donc, fin finala, m'anuja pas de tròp e es mens alassant que la veitura.

La prima es arribada lèu lèu e se sentís ja que l’estiu seguirà. Serà d’escasenças de barutlar un pauc d’en pertot a l’entorn de Montpelhièr, sai que un pauc mai luènh (pensi que anarem descobrir Niça en junh), de tornar veire la Franca-Comtat, ... E es mai aisit d'anar al trabalh quand fa jorn d'ora de matin e que solelha pendent la jornada ! E amb la prima e l'estiu, i a los festenals e un fum de concèrts que son anonciats, aquò dona forçadament de vòia !

Senon, fau ma segonda annada de licéncia d'occitan a distància. M'agrada fòrça, soi totjorn motivat e mai cal trobar lo temps per trabalhar. Es un plaser de contunhar d'aprene la lenga en descobrir lo país per la passejada, en rescontrar de monde. Abans d'arribar aquì, èri ja al fial de la necessitat d'aparar e de desvolopar las lengas minorisadas coma l'occitan, mas ara experimenti vertadièrament que l'occitan es un pont, un enriquiment e un biais de s'integrar.

1 comentari:

  1. Adiu !

    T'escrive a perpaus de la licéncia d'occitan. Me demande si la vau far o pas l'an que ven. Quò representa beucòp de trabalh ? Vòle dire per quauqu'un qu'a 'n'activitat professionala. Me conselharia de m'i marcar ?

    ResponElimina