15/3/09

Serada " Parla la lenga "

Lo 6 de març de ser, organisèri una serada-test « Parla la lenga ! » al bar lo « Chat Pitre » dins lo barri « Beaux Arts ». Emai se i aviá mens de monde que çò que foguèt esperat (mai de comunicacion seriá estada necessaria), los vejaires positius e la preséncia de personas interessadas pel fach de poder parlar la lenga me convenquèt que l’idèia èra interessanta.

Organizar una serada coma aquela a mai que mai per tòca d’acampar las gents que vòlon parlar occitan. Es un pauc un biais de tornar a la sorga : l’occitan es una lenga, aquò se parla ! Primièr, es clar que lo biais melhor d’aprene una lenga o de melhorar son nivèl es de la parlar. Per lo cas de l’occitan, es possible de seguir de corses mas, dins la vida vidanta, fin finala mancan d’escasenças de la poder practicar per la mager part. Puèi per fòrça monde, se pausa sovent la question « perqué aprene una lenga s’es pas possible de la parlar ? ». A l’ora d’ara, subretot dins una vila coma Montpelhièr, la lenga es pas gaire presenta dins la vida de cada jorn en defòra del mitan occitanista. E mai quand i a una escasença, dins la vida publica, es pas totjorn aisit de cambiar de lenga quand lo francés es la lenga costumièra de la societat. Ieu, personalament, cerqui totas las escasenças ont pòdi pel mens pronónciar qualques mots en occitan.

Doncas fin finala, cal desvolopar la practica de la lenga per d’autres biaisses en organisar de moments ont l’occitan pòsca tornar trobar sa plaça. D’en primièr, la serada s’adreiça a las personas qu’an pas fòrça escasenças de parlar occitan. Mas es tanben un biais de lor far rescontrar los que l’emplegan cada jorn. Dins lo Val d’Aran, s’es mes en plaça lo program « Volontariat per Aranés » que met en ligam las gents que vòlon aprene la lenga e los volontaris que la parlan. Es l’amira d’una serada coma aquela tanben.

De mai, i a la volontat de causir un endrech dins la vila, dins un bar qu’es un luòc de charadissa, de rescontre, d’escambi e mai que mai un luòc de la vida de la ciutat, un luòc de cada jorn. De plaçar l’occitan dins un encastre normal d’usatge d’una lenga e de l’occitanizar (o puslèu de lo tornar occitanizar). E mai s'es ligada a una cultura rica e fòrça importanta, pensi tanben qu’es quitament interessant de poder separar de còps que i a la lenga de l’encastre occitanista (musica, balèti, …). Plan segur, parlar la lenga dins l’encastre d’una serada organisada es pas gaire espontanèu, mas estant la situacion actuala, es necite. Aital, aquò serà tornat organizar e seriá plan de poder metre en plaça lo rendètz-vos un còp cada mes.

1 comentari:

  1. Anònim3/26/2009

    A Limòtges tanben l'avem fach. Avem fach 'na serada "Lo Cafè en occitan" per aprener au monde dau vocabulari, daus expressions necessaris dins un cafè. De veire las fòtos sus lo site d'Arri ! : http://arrilemosin.free.fr

    I a tanben los cafès gascons dau costat de Dacs (crese).

    Espere que zo tornaretz far !

    ResponElimina